Nieuws

AMANTIUS ON STAGE

’s-HERTOGENBOSCH Op zaterdag 11 april 2020 presenteert Drumfanfare Amantius haar vier orkesten tijdens het ‘Amantius on Stage’ concert in congrescentrum 1931 in ’s-Hertogenbosch. De deuren gaan om 19.00u open en aanvang van het concert is om 19.30u. Kaarten à 12,50 EUR kunt u online bestellen via de website van Drumfanfare Amantius (amantius.nl)

 

Drumfanfare Amantius viert in het seizoen 2019-2020 haar 35-jarig bestaan en doet dat op spetterende wijze met een concert in de concertzaal van congrescentrum 1931. Sinds lange tijd keert de Drumfanfare met haar 2 jaarlijkse concert weer terug op Bossche grond. Met ‘Amantius on Stage’ treden alle orkesten van de Drumfanfare voor het voetlicht met overwegend nieuw repertoire en worden de liefhebbers van mars-, show- en amusementsmuziek op hun wenken bediend.

 

 

Historie

Drumfanfare Amantius wordt in 1984 opgericht en komt voort uit de drumband van Harmonie Glorieux. Met vrijwel niks begint 35 jaar geleden het Amantius-avontuur en huisvest de drumfanfare zich met ± 30 muzikanten op de Boterweg. Het gaat goed en er zijn volop optredens met als hoogtepunt het behalen van het Brabants kampioenschap begin jaren 90. De jaren daarna gaat het echter minder voortvarend. De vereniging wisselt diverse keren van locatie en als gevolg van een ledenkrimp worden er uitsluitend nog zittende optredens verzorgd. Wanneer de vereniging zich midden jaren 90 settelt in de Churchilllaan wordt langzaam de weg naar boven weer hervonden. Na wat jaren onder de bezielende leiding te hebben gewerkt van dirigent Jan Vissers neemt in 2000 Joop Peters plaats op de bok. Joop is als muzikant in dienst van de Marinierskapel der Koninklijke Marine en is op dat moment ruim 25 jaar dirigent bij één van de allerbeste marchingbands van Nederland; K&G te Leiden. Met de ervaring van Joop en de vastberadenheid van het bestuur weet de vereniging grote stappen voorwaarts te zetten. Het niveau van het orkest wordt in ere hersteld en vanaf de eeuwwisseling gaat men weer lopende optredens verzorgen, er wordt een opleidingshuis gecreëerd en niet veel later loopt Amantius haar eerste show. Alsof dat nog niet genoeg is wordt tevens een jeugdorkest geformeerd en groeit de drumfanfare in 2009 van 1 naar 2 orkesten.  Met 20 muzikantjes sterk wordt Jong Amantius opgezet en het dan al lopende orkest krijgt de titel show & marchingband.

In datzelfde jaar organiseert Drumfanfare Amantius vanwege het 25-jarig jubileum de allereerste editie van Taptoe ’s-Hertogenbosch. Geen concert of rondje om de kerk zoals gebruikelijk is bij jubilerende muziekverenigingen maar een taptoe met Nederlands grootste en bekendste orkesten op de toen nog échte grasmat van FC Den Bosch. Voor een uitverkochte hoofdtribune met daarop 2.500 toegestroomde liefhebbers wordt deze taptoe in dat jaar verkozen tot de op 1 na beste taptoe van Nederland.

 

Na vele jaren een clubhonk aan de Churchillaan gehad te hebben verhuist de Drumfanfare in 2010 als gevolg van veranderingen in het bestemmingsplan en verenigingsgroei naar de van Broeckhovenlaan in ’s-Hertogenbosch. Daar wordt verder gewerkt aan de basis van de vereniging want de groei gaat soms harder dan de organisatie aankan. Niet veel later ziet in 2013 het 3e orkest; de Stageband van de Drumfanfare, het levenslicht. In tegenstelling tot de veelal mars- en showmatige muziek van andere orkesten spelen zij voornamelijk amusements-muziek in de stijlen funk, rock, jazz en pop.

 

Nadat de vereniging vele jaren de wind mee heeft gehad overlijd in 2015 dirigent Joop Peters. Joop heeft met zijn mariniersmentaliteit de vereniging 15 jaren lang gepusht en gedreven. De stappen die onder zijn leiding gezet zijn, zijn enorm en om die voortgang te bewaken en te continueren neemt zijn broer jongere Ton, op dat moment al vaste huisarangeur, het dirigentstokje over. Ton is geen onbekende en is ook al sinds eind jaren 90 aan Drumfanfare Amantius verbonden. Een logische keuze om zo de toekomst van de vereniging te waarborgen. Anno 2020 beleeft Ton tevens een persoonlijk jubileum doordat hij 5 jaar de algehele muzikale leiding in handen heeft. Het seizoen 2019-2020 kenmerkt zich niet alleen door diverse jubilea maar ook door het ontstaan van het 4e orkest; Mini Amantius.

Het jongste orkest van Drumfanfare Amantius beleeft tijdens het ‘Amantius on Stage’ concert haar officiële première. U krijgt alvast een inkijkje in de kweekvijver van jonge muzikantjes die later doorstromen naar Jong Amantius.

 

 

Opleidingshuis

Door de jaren heen is de Drumfanfare volledig zelfvoorzienend geworden. Met 8-10 eigen instructeurs voor hout, koper en slagwerkinstrumenten stomen zij toekomstig talent klaar. De instructeurs ademen het Amantius-DNA en sommigen van hen zijn al vele jaren aan de vereniging verbonden. Onder meer instructeur voor de tamboergroep, Dennis Smits, gaat in het volgende seizoen op voor zijn 15 jarig dienstverband bij de Drumfanfare.

 

Musiceren bij Drumfanfare Amantius kan al vanaf 7 jaar waarbij de vereniging voorziet in de gehele muzikale en theoretische opleiding. Een instrument kan beschikbaar gesteld worden door de vereniging en eens per jaar vind de Challenge plaats. Een muzikale kindervakantieweek waarbij kinderen van binnen en buiten de vereniging een instrument naar keuze tot hun beschikking krijgen, hier een week lang les in krijgen van professionals om vervolgens op vrijdag met een volledig orkest van 1 week oud een concert te verzorgen.

 

Vanuit de wekelijkse lessen maken de allerkleinste kennis met het spelen in een orkest bij Mini Amantius. Na vorderingen volgt doorstroming naar Jong Amantius. Bij Jong Amantius gaan de jonge muzikanten kennismaken met marcheren en het lopen van shows. Onlangs presenteerde Jong Amantius haar show tijdens de Nationale Taptoe in Ahoy. Vanaf 15 jaar volgt doorstroming naar de show & marchingband bestaande uit ca. 58 muzikanten. Dit orkest heeft een gemiddelde leeftijd van 27 jaar oud en bestaat zowel uit dames als heren. Jaarlijks zijn zij aanwezig op bloemencorso’s, streetparades en taptoes in en buiten Nederland. Ook heeft de drumfanfare  met haar eigen Stageband ook een podium orkest. Zij verzorgen zittende optredens en worden naast de traditionele bezetting vergezeld van gitaar en toetsen. Dit orkest verzorgd zelfs de opening van het ‘Amantius on stage’ concert

 

De diverse dirigenten van de Drumfanfare voorzien de orkesten van op maat geschreven  arrangementen. Zij zorgen elke 2 jaar voor een geheel nieuw repertoire voor binnen en buiten. Behalve de muziek komt ook de showchoreografie uit de eigen gelederen. De dirigent van Jong Amantius en de Stageband, Roeland Cleijne, is net als zijn collega instructeur van de tamboergroep in het volgende seizoen 5 jaar aan de vereniging verbonden.

 

Door talentvolle instructeurs aan de vereniging te verbinden is Drumfanfare Amantius onderscheidend, uniek en volledig self-supporting.

 

 

Concertlocatie

Vele jaren was de Kentering in Rosmalen het podium waar de Drumfanfare haar 2 jaarlijkse concert hield. Maar een blijvende groei van muzikanten en dus orkestgrootte zorgden voor een steeds grotere uitdaging. Omdat de show & marchingband al enkele jaren oefent in de Brabanthallen en de flirt met congrescentrum 1931 in het verleden al eens gemaakt is, is men opnieuw om de tafel gegaan. Na maanden van overleg kon met trots deze prachtige concertlocatie gemeld worden.

 

Congrescentrum 1931 biedt enorm veel mogelijkheden waar de orkesten van Drumfanfare Amantius in verschillende ruimtes het concert gaan geven. Vanaf 19.00u gaat de foyer open en om 19.30u gaat het concertprogramma van start.

 

 

Concertprogramma

Op zaterdagavond 11 april 2020 nemen de vier orkesten van Drumfanfare Amantius u mee op een muzikale reis. Er is een herkenbaar alsook sfeervol programma samengesteld door de verschillende orkesten (de Stageband, Mini Amantius, Jong Amantius en de Show & Marchingband). Jaarlijks zijn zij op diverse locaties te zien en te horen. Meestal gaat het dan om openlucht uitvoeringen maar gezien het 35-jarig bestaan verhuist men nu naar binnen en wel naar een bijzondere locatie, namelijk: de concertzaal van Congrescentrum 1931.

 

 

Kaartverkoop

Het concert van Drumfanfare Amantius belooft met stevige mars-, show- en herkenbare amusementsmuziek een waar muzikaal feest te worden. Kortom, een geweldige avond die u niet wilt missen!

 

Kaarten voor dit bijzondere concert zijn online te koop via amantius.nl/product/ticket-amantius-on-stage. De prijs van een kaart bedraagt 12,50 euro.

 

De deuren van de foyer gaan om 19.00u open en aanvang van het concert is om 19.30u waar de Stageband u al in hogere muzikale sferen zal brengen. Voor meer informatie over Drumfanfare Amantius en het ‘Amantius on Stage’ concert verwijzen wij u door naar www.amantius.nl.

 

 

 

 

 

 

Details foto:

 

Onderschrift: Jong Amantius en de Show- & marchingband tijdens Taptoe ’s-Hertogenbosch.

Bron: André Bonga