Opleiding volgen bij Drumfanfare Amantius

Bij Drumfanfare Amantius is het ook mogelijk om een instrument te leren bespelen. Daarvoor heeft de vereniging een professioneel instructieteam klaarstaan, om jou les te geven en op te leiden tot een volwaardig muzikant van een van onze orkesten. Vanaf een jonge leeftijd kun je je al aanmelden om een instrument te leren spelen.

Je opleiding begint met privélessen bij je docent, waar je de basisvaardigheden leert om het instrument te kunnen bespelen. Als je wat verder gevorderd bent, ga je bij Jong Amantius spelen en leer je samen muziek maken. Bij Jong Amantius ga je ook beginnen met exerceren en show lopen. Als je dan 15 jaar oud bent, ga je stage gaan lopen bij de Show- & Marchingband (SMB) van Amantius. Op je zestiende stop je dan bij Jong Amantius en zal je doorstromen naar de SMB.

Jaarlijks wordt door de vereniging een voorspeelochtend georganiseerd, waar je je kwaliteiten kan laten zien aan je familie. Je studeert samen met je docent een stukje in die je deze dag kan spelen. Ook wordt er jaarlijks een leerlingen weekend georganiseerd, waar je je medemuzikanten leert kennen. Kortom, muziek maken en gezelligheid gaan samen!

Als je begint met lessen, krijg je een instrument van de vereniging, die je kunt gebruiken om je het instrument eigen te maken.

De instrumenten waaruit je kan kiezen zijn:

  • Trompet
  • Trombone
  • Bariton
  • Bas
  • Saxofoon
  • Fluit
  • Snare

Ons docententeam

Binnen Drumfanfare Amantius is er een team van docenten werkzaam, die samen zorgen voor de opleidingen van de leerlingen. Hieronder hebben de docenten een kort stuk over zichzelf geschreven.

Ik ben Brian Bonga, 26 jaar en geboren in ’s-Hertogenbosch en ben professioneel trompettist

Op mijn achtste ben ik begonnen met trompetlessen bij mijn opa. Na ongeveer 8 jaar ben ik begonnen aan de vooropleiding van het conservatorium in Utrecht. Na het jaar vooropleiding ben ik mijn Bachelor “Klassiek Trompet” gaan volgen aan het zelfde conservatorium en heb deze cum laude afgerond.

De mooiste dingen die ik bereikt heb in mijn carrière zijn bijvoorbeeld het cum laude afstuderen, vanaf mijn zeventiende al in het professionele circuit mee mogen draaien en zeer recent mijn eerste soloconcert begeleid door een professioneel orkest! Ook heb ik lessen mogen volgen bij Håkan Hardenberger, een wereldberoemde trompettist. 

Ik ben in 2012 voor het eerst gevraagd om in te vallen voor een zieke docent. Begin 2013 ben ik benaderd om als trompetdocent het docententeam de komen versterken.

Ik heb door mijn baan als freelance trompettist een hoop orkesten waar ik speel. Ik speel als remplacant bijvoorbeeld bij het Rotterdams Philharmonisch Orkest en Philharmonie Zuidnederland. 

Het leukste bij Amantius zijn natuurlijk mijn eigen leerlingen! Daarnaast is het fijn dat er veel vertrouwen is in mij zodat ik naast alleen lesgeven ook andere dingen mag doen, bijvoorbeeld het spelen van het taptoe signaal tijdens “Taptoe ’s-Hertogenbosch” 

Stefan Danckaert(1987) uit ‘s-Hertogenbosch is begonnen met trompetlessen op 10 jarige leeftijd bij zijn vader, Jan Danckaert. Na vele jaren in de HaFaBra wereld gespeeld te hebben, wilde hij verder in de muziek, waardoor hij besloot auditie te doen op het conservatorium van Tilburg voor de richting Jazz. Hij krijgt daar trompetlessen van Martijn de Laat en Toon de Gouw die hem hebben klaargestoomd voor de vele optredens die hij ondertussen al gespeeld heeft. Ook is Stefan een gepassioneerde docent die zijn kennis van muziek graag deelt met zijn leerlingen.

Met vriendelijke groeten,

Stefan Danckaert

Mijn naam is Wil(ly) van den Dungen. Op dit moment ben ik 64 jaar oud.

Toen ik 9 jaar was wilde ik trombone gaan leren, maar mijn armpjes waren te kort.

Op zolder lag nog een accordeon. Daar maar eens een paar jaar les op genomen.

Na een paar jaar leek trompet me wel wat. Op de muziekschool in Den Bosch haalde ik de eerste diploma´s. Daarna naar het Conservatorium in Utrecht, voor de studies Schoolmuziek met bijvak trompet en Hoofdvak Trombone.

Nadat door een klein ongelukje een voortand afbrak, tussentijds overgestapt op trombone en zo was de cirkel weer rond.

De eerste jaren heb ik les gegeven op Muziekscholen en in het Voortgezet Onderwijs.

Op dit moment ben ik docent/dirigent bij diverse harmonie- en fanfare orkesten.

Via mijn jongste broer en voorzitter Leon, ben ik bij Amantius gekomen. Met veel plezier leidt ik de leerlingen op voor Jong Amantius en de SMB. Meestal zijn dit de trombones en de sousafoons.

Amantius is voor mij een grote familie, met zeer veel hardwerkende mensen voor en achter de schermen.

Ik kom er met heel veel plezier en hoop er nog vele jaren bij te kunnen zijn.

Wil van den Dungen

Ik ben William van Zon, en ik speel al vanaf 2002 bariton bij Amantius.

Ik ben begonnen met lessen Amantius. In deze tijd heb ik les gehad van Jan Vissers, Ton Peters, Gert van As, Mike Kentie en Peter Slijters.

Ondertussen speel ik al vanaf 2007 bij bariton bij de SMB waar ik ook een jaar bas heb gespeeld. Daarnaast ben ik bij ongeveer alle orkesten die we binnen deze vereniging hebben en gehad actief of actief geweest.

Voor mijn tijd bij de SMB speelde ik bij het B-orkest wat later het jeugdorkest is geworden waarin ik ook de bas heb gespeeld. Daarnaast heb ik regelmatig op bas meegespeeld bij de stageband waar ik ook een tijdje voor heb gestaan als dirigent.

Ik ben sinds 2015 onderdeel van het docententeam van Amantius waarin ik voornamelijk les geef aan de baritonisten in onze opleiding.

Saxofonist Thom Kooijmans (1980) krijgt op 10-jarige leeftijd zijn eerste altsax en saxofoonlessen op de muziekschool in Schijndel. Bij de harmonie en Bigband Schijndel begint zijn actieve muzikale ontwikkeling, waarna hij in 1997 met succes toelatingsexamen doet op het Brabants Conservatorium in Tilburg. In 2003 studeert hij af (docerend en uitvoerend musicus klassiek saxofoon) bij Jean Pennings. Tussen 2007 en 2010 studeert Thom Kooijmans aan het Fontys Conservatorium in Tilburg saxofoon (jazz en geïmproviseerde muziek) bij o.a. Jasper Staps, Paul Weiling en Tineke Postma.

Thom Kooijmans speelde op diverse podia en festivals door het hele land met o.a. Rezult, Denvis & The Real Deal en The Scattered Lights. Momenteel speelt hij bij Dirty Harrie Jazz Band, Dafunq, Dance is the new Jazz, Non Blonde Bowie en het Brabants Jazz Orkest. Hij is werkzaam als freelance saxofonist en saxofoondocent in de gemeenten Laarbeek en ’s-Hertogenbosch.

Ik ben met mijn 9e jaar bij de Koninklijke Harmonie begonnen met klarinetles,
Daar zo’n 15 jaar lid geweest.
Via wat muzikale avonturen in 2000 bij Amantius gekomen, eerst SMB en nu buiten het lesgeven speel ik nog bij de Stageband.

Inge IJpelaar werd op 16 april 1967 geboren en groeide op in Drunen. Muziek speelde al op jonge leeftijd een belangrijke rol en is er dan ook met de paplepel ingegoten.

Op 11-jarige leeftijd kreeg ze haar eerste lessen bij Jan en Kees van Rooy, beiden verbonden aan het toenmalige “Brabants Orkest”. Later volgde ze lessen bij Lia Koolmees die haar voorbereidde op een conservatorium opleiding. Ze studeerde dwarsfluit aan het conservatorium te Tilburg bij Hanni Barendrecht en slaagde hiervoor Cum Laude in 1993. Met haar jarenlange ervaring leidde ze talloze muzikanten op verschillende muziekscholen en ook in haar eigen “muziekpraktijk Maaspoort’. (www.muziekpraktijkmaaspoort.nl) Ze vindt het een uitdaging om iedere individuele leerling optimaal te stimuleren en om de liefde voor het instrument en voor het musiceren uit te dragen.

Naast het lesgeven, wat een passie voor haar is, is ze ook regelmatig op de concertpodia te vinden in binnen- en buitenland. Van huis uit is ze dwarsfluitist, maar door de jaren heen is ze allerlei soorten instrumenten gaan bespelen: Ierse whistle, Ierse fluit, low whistle, allerlei blokfluiten, sopranino, doedelzak, draailier, cister, luit, gitterne, bouzouki, slagharp, ruispijp en kromhoorn. ( www.middeleeuwsemuziek.nl) Bovendien begeleidt ze haar leerlingen op piano of gitaar om samenspel te bevorderen.

Het moederschap is voor haar een grote drijfveer geweest waardoor ze zich is gaan interesseren voor muziek met kinderen (of volwassenen) met een beperking. Ze heeft gewerkt bij zorginstelling Cello onder de functie “zorg in de klas” en gaf ze muziek therapie op het Speciaal Onderwijs. Ze volgde hiervoor de opleiding OMB (Orthoagogische Muziek Begeleiding) aan de Hoge School “InHolland Academy” te Alkmaar. Deze opleiding heeft ze in 2014 afgerond. Ook heeft Inge samen met een collega zelf een muziekcursus voor peuters ( “ ouder- kind muziek” ) en kleuters ontwikkeld, kijk hiervoor op www.muzikintje.nl.

Na het afronden van mijn muzikale studie in Tilburg ben ik sinds 1993 actief in de show- en marching wereld als instructeur slagwerk en bij verschillende slagwerk groepen. Op allerlei verschillende niveaus van slagwerk heb ik op dit moment wel ervaring opgedaan. Naast het geven van instructie aan slagwerk secties van orkesten geef ik ook in het land verschillende workshops en demonstraties op snare drum en op percussion.  De muziek voor de slagwerk sectie schrijf ik meestal op maat in de voor vereniging unieke stijl.  Als drummer ben ik actief in het studio werk en als freelancer bij verschillende artiesten en orkesten.

Naast deze mooie muzikale uitdagingen geef ik ook djembe lessen en workshops aan kinderen en volwassenen.  Door 2 jaar als vaste workshop docent te werken bij de instellingen van Zorgokee voor kinderen met ADHD en autisme heb ik wel de skills ontwikkelt om daar snel op in te kunnen spelen en daar dan mijn lesprogramma en didactiek op aan te passen. Momenteel speel ik in de show van de koninklijke luchtmacht, ben ik als freelancer actief als slagwerker op inval basis bij Andre Rieu en voor diverse studio’s speel ik alle drums in, in mijn eigen opname studio. Dit jaar ga ik wederom de choreografie schrijven voor het orkest van de koninklijke luchtmacht voor de taptoe in Rotterdam.

De eigen drumschool / leslocatie voor leerlingen in Raamsdonksveer begint ook steeds meer leerlingen van verschillende orkesten op te vangen om die persoonlijk te begeleiden op zowel de theorie als de praktijk.

Mijn naam is Bjorn La Haije, ik ben 20 jaar oud en ik bespeel als instrument snare drum. Toen ik zeven was, ben ik begonnen met muziek maken bij Amantius. Aangezien mijn ouders beide al lid waren van Amantius, was dit voor mij ook een logische stap. Ik ben begonnen met les van Coen Peters. Hij heeft mij de beginselen van het instrument geleerd. Later heb ik nog een korte periode bij Harrie Koks les gehad, maar al snel kwam ik bij Dennis Smits terecht. Met de begeleiding van Dennis heb ik mijn A,B en C diploma’s gehaald. Momenteel ben ik bezig met de voorbereiding van mijn D-examen. Tijdens mijn opleiding bij Amantius heb ik als tamboer bij Jong Amantius gespeeld. Tegenwoordig ben ik, samen met Anthony van Zon, verantwoordelijk voor de exercitie van Jong Amantius.

Naast snare drum speel ik ook nog drums. Als drummer val ik regelmatig bij verschillende orkesten en bands in. Echter besteed ik de meeste tijd als tamboer bij de Show- & Marchingband van Amantius, waar ik ondertussen al een aantal jaren speel. Bij Amantius geniet ik het meeste van muziek maken op een hoog niveau, samen met een groep geweldige mensen.